Επίσκέψη του Paul Isaac Hagouel για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος (IHRA)

Την Πέμπτη 16 Μαϊου επισκέφθηκε το Παράρτημα Δενδροποτάμου ο Paul Isaac Hagouel, μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος (IHRA) και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής για τη Γενοκτονία των Ρομά. Έκανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία σχετικά με το Ολοκαύτωμα των Ρομά. Ξεκίνησε μιλώντας μας για τη σημασία της 16ης Μαΐου.

Τον Μάιο του 1944 οι Ναζί άρχισαν να σχεδιάζουν την «Τελική Λύση» για το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Τσιγγάνων («Gypsy Family Camp») στο Άουσβιτς. Η αρχική ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί για την εκκαθάριση του «στρατοπέδου των Τσιγγάνων» ήταν η 16η Μαΐου 1944. Όταν τα SS προσπάθησαν να βγάλουν με τη βία τους κρατουμένους από τους στρατώνες, αντιμετώπισαν εξέγερση των Ρομά, ανδρών, γυναικών και παιδιών, που είχαν ως μόνα όπλα τους μπαστούνια, εργαλεία και πέτρες. Τα SS αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια, στις 2 Αυγούστου 1944, ξαναδόθηκε η εντολή και 3.000 Ρομά —άνδρες, γυναίκες και παιδιά— εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Υπολογίζεται ότι από τους 23.000 Ρομά που είχαν σταλεί στο Άουσβιτς οι 19.000 πέθαναν εκεί.

Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Paul Isaac Hagouel για την επίσκεψή του καθώς και τον κ. Γουλή που μας έφερε σε επαφή και ήταν μαζί μας σήμερα.